Chyba każdy lubi pieczone ziemniaki. W niezwykle prosty sposób można wyczarować aromatyczne i pyszne danie. Dzisiaj proponuję Wam ziemniaczki z dodatkiem sera. Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.
Dodatek sałatki z awokado sprawia, że potrawa jest niezwykle wytworna i z pewnością będzie rewelacyjnym uzupełnieniem wielkanocnego stołu.
ZIEMNIAKI:
- 1 kg ziemniaków
- ½ szklanki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- sól gruboziarnista
- 1 szklanka startego na drobnych oczkach sera żółtego
- Ziemniaki dokładnie umyć, ponakłuwać, natrzeć olejem smakowym.
- Ułożyć na blaszce i piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, przestudzić.
- Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i z każdej połówki wydrążyć ok. 2 łyżki miąższu.
- Środek ziemniaka posmarować olejem, oprószyć solą i posypać startym serem. Warto wykorzystać gatunek sera o zdecydowanym, wyrazistym smaku. Można też zamiast sera żółtego użyć dowolnego sera pleśniowego – polecam gorgonzolę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C, zapiekać 20-25 minut.
SAŁATKA Z AWOKADO:
- 2 sztuki dojrzałych awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 pomidory
- ½ zielonego ogórka
- ½ żółtej lub pomarańczowej papryki
- kilka papryczek jalapeno (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1-2 łyżki drobno posiekanych listków kolendry (można zastąpić miętą)
- sól, pieprz do smaku
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Delikatnie wyjąć miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Pokroić w drobną kostkę i skropić sokiem z limonki.
- Czosnek rozetrzeć ze szczyptą soli, wymieszać z olejem smakowym.
- Pozostałe warzywa opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać, nałożyć do wydrążonych skórek awokado.

Przepis powstał do projektu e-book wielkanocny przy współpracy z serwisem zpierwszegotloczenia.pl oraz ZT Kruszwica.