Banany w karmelu zapieczone pod ucieranym ciastem już były. To połączenie jest naprawdę znakomite, więc dzisiaj kolejna wersja ciasta z bananami.
Przepis mój to mała modyfikacja przepisu pochodzącego z tej strony.
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 6 dkg masła
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mleka
- Mąkę, skrobię oraz proszek do pieczenia przesiać.
- Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę.
- Żółtka, masło i cukier utrzeć na krem.
- Dodawać po łyżce mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem.
- Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać.
KARMEL:
- 3/4 szklanki cukru dark muscovado
- 4 łyżki masła
- 4-5 bananów (ja dałam 8 niewielkich)
- Masło rozpuścić z cukrem.
- Banany pokroić wzdłuż w plastry.
- Na dno formy do pieczenia wylać karmel i wyłożyć połowę bananów.
- Wylać połowę ciasta rozłożyć resztę bananów i na wierzch wylać pozostałe ciasto.
- Piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
5 komentarzy
Obłędne 🙂
lubię ciasto bananowe i zawsze jest ono lubiane przez moich gości, ale od lat piekę z tego samego przepisu. chętnie wypróbuję Twój, wygląda przesmacznie, a poza tym ciasta ze skrobią kukurydzianą i muscovado mają to coś 🙂 pozdrawiam
Mniami, wygląda fantastycznie 🙂
Też ostatnio piekłam odwracane ciasto z bananami – wyszedł mi raczej pudding… Ale było pycha 🙂
CZego mogę użyć zamiast skrobii kukurydzianej? nigdzie nie mogę jej dostac
Ja kupilam w markecie Simply