DROŻDŻÓWKA NA MĄCE RAZOWEJ

Drożdżówka pełnoziarnista

Zapraszam na ciasto drożdżowe w stylu naszego ulubione ciasta brunsviger – tym razem to drożdżówka na mące razowej orkiszowej z dodatkiem siekanych migdałów.

Jeśli nie znacie brunsvigera, to koniecznie musicie go spróbować w takiej oryginalnej wersji. To niezaprzeczalnie rewelacyjna drożdżówka, powiem więcej uważam, że to najlepsze wydanie ciasta drożdżowego. Choć to po prostu ciasto drożdżowe polane masłem z rozpuszczonym cukrem, to jednak rodzaj cukru robi całą robotę. Brun Farin, taki rodzaj cukru trzcinowego z melasą, jest bardzo popularny w kuchni skandynawskiej, od czasu do czasu można go dostać na allegro. W warunkach polskich można zastąpić go nierafinowanym cukrem trzcinowym Muscovado. Ciasto jest idealne: szybkie w wykonaniu i przepyszne. 

SKŁADNIKI – DROŻDŻÓWKA NA MĄCE RAZOWEJ:

  • 1/4 litra mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 10 dkg masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka migdałów

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszać ciepłe mleko z drożdżami i cukrem.
  2. Masło rozpuścić i wystudzić.
  3. Migdały drobno posiekać. Nie powinny być zmielone, ale też nie mogą być zbyt wielkie kawałki.
  4. Połączyć wszystkie składniki, następnie wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i elastyczne.
  5. Wyłożyć do blaszki 25×35 (lub podobnej), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka cukru Brun Farin lub cukru dark muscovado z melasą
  1. Roztopić masło w rondelku i rozpuścić w nim cukier, następnie lekko przestudzić.
  2. Na wyrośniętym cieście rozprowadzić równomiernie polewę. W wyrośniętym cieście porobić dość gęsto dziury – najlepiej do tego użyć np. grubego trzonka drewnianej łyżki lub po prostu własnych palców.
  3. Spora część polewy powinna znaleźć się w zrobionych dziurach.
  4. Na koniec ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 30 minut.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

4 komentarze

Zostaw komentarz