Całkiem ciekawy w smaku kurczak w sosie duszony w porach i soku z pomarańczy. Mięso zamarynowałam w oleju annatto – właśnie on nadał piękną pomarańczową barwę potrawie. Jakiś czas temu po zakupach przywędrowało do domu niewielkie pudełeczko z nasionami annatto. Przepiękny kolor, ciekawy kształt, ale co z tym zrobić? Nasiona te służą przede wszystkim jako barwnik.
Okazało się, że niewielkim nakładem pracy można przygotować na przykład rewelacyjny olej, który sam w sobie nadaje piękną barwę potrawom. Wystarczy rozgrzać szklankę oleju, dodać 2 łyżki nasion annatto i ogrzewać je przez 15 minut, nie doprowadzając oleju do wrzenia. Wystudzić i przecedzić przez sitko.
SKŁADNIKI:
- 60 dkg udźca kurczaka bez kości
- 1 duży por
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju annatto (lub zwykłego)
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżeczki soli
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek posiekać, pora pokroić na półkrążki, papryczkę drobno posiekać.
- Do mięsa dodać warzywa, olej, sól.
- Dokładnie wymieszać i odstawić do zamarynowania na dwie godziny.
- Kurczaka wyłożyć na dużą patelnię (początkowo kurczak będzie bardziej się dusił) i smażyć do lekkiego zrumienienia. Co jakiś czas trzeba wszystko dokładnie zamieszać.
- Do zrumienionego kurczaka wlać sok i dusić na wolnym ogniu do zredukowania soku.

Jeden komentarz
Przepis wędruje do ulubionych, ja nie chcę, ja MUSZĘ go wypróbować! Pozdrawiam i zapraszam do lektury mojego raczkującego bloga 🙂