PIEROGI RUSKIE

Pierogi ruskie

Nie wiem dlaczego dotąd ten przepis nie wylądował na blogu. Jeśli chodzi o pierogi to podstawa. Moje dzieci je uwielbiają, mąż po prostu je kocha – uważa, że nie ma pewniejszego dania jeśli coś trzeba zjeść w nieznanej restauracji. Pierogi ruskie to chyba najczęściej zamawiana przez niego potrawa.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA PIEROGI RUSKIE:

FARSZ:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 kg białego sera
  • 1 duża lub dwie mniejsze cebule
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz, sól
  • gałka muszkatołowa
  1. Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  2. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, a na koniec, jeszcze gorące ugnieść dokładnie tłuczkiem.
  3. Dodać cebulę wraz z olejem na którym się smażyła, przestudzić.
  4. Dodać pokruszony biały ser, doprawić solą, pieprzem i gałką.

CIASTO:

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1-2 szklanki gorącej wody
  • mąka do podsypywania
  • sól do gotowania pierogów
  1. Do mąki dodać część wody, ciasto dokładnie wyrobić, dodając w miarę potrzeby więcej mąki lub wody. Ciasto powinno być elastyczne i łatwe do wałkowania.
  2. Jeśli chodzi o formowanie pierogów, każdy ma swoją ulubioną, sprawdzoną metodę. Ja rozwałkowuję część ciasta i wycinam foremką koła, sklejam i robię falbankę. W czasie wałkowania stolnicę należy podsypywać mąką, aby uniknąć przyklejania się ciasta.
  3. Pierogi gotować w osolonej wodzie, a na koniec podać z podsmażoną cebulką, a jeśli ktoś lubi to też ze śmietaną.
Pierogi ruskie tradycyjne
Pierogi ruskie tradycyjne
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz