Pierwszy rabarbar w tym roku i ciasto idealne na świętowanie tej leniwej niedzieli… Kruchy spód, lekko kwaskowy mus i rosa z podpieczonej piany z białek.
SMACZNEGO!
CIASTO:
(porcja na dużą blachę piekarnikową)
- 3 szklanki mąki
- 25 dkg mocno schłodzonego masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- opakowanie proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- Wszystkie składniki najpierw porządnie posiekać nożem (to taki rodzaj, który nie lubi ciepłych rąk), potem szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w zamrażarce.
- Na wyłożoną papierem blaszkę rozwałkować schłodzone ciasto i ponakłuwać widelcem.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez 30 minut.
MUS RABARBAROWY:
- 1 kg rabarbaru
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Rabarbar opłukać, oczyścić i pokroić na centymetrowe kawałki.
- Zasypać cukrem, zalać wodą (ok. 1/2 szklanki) i dusić na wolnym ogniu aż zmięknie.
- Mąkę wymieszać w niewielkiej ilości wody, dodać do rabarbaru, wymieszać i zagotować. Jeśli mus będzie zbyt gęsty należy dodać więcej wody.
PIANA:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru pudru
- Ubić pianę ma sztywno.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na wierzch rozłożyć pianę i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.

2 komentarze
też mam podobną wersję u siebie
Uwielbiam rabarber, dzisiaj właśnie kupiłam mój pierwszy. Pzdrawiam /Gosia