Prosta warstwowa sałatka brokułowa. I chociaż jeśli w naszej rodzinie mówi się o sałatce brokułowej wszyscy myślą o tej jednej, jedynej. Brokuły, feta, sos czosnkowy oraz prażone migdały – to jest nasza ukochana sałatka (tutaj przepis). Wiem, że ta z nią nie wygra, ale jest szybka w wykonaniu, lekka i naprawdę smaczna – warto spróbować.
SKŁADNIKI – WARSTWOWA SAŁATKA BROKUŁOWA:
- 1 brokuł
- 3-4 średniej wielkości pomidory
- 4 jajka
- Brokuła opłukać, podzielić na małe różyczki. Ugotować al dente.
- Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Pomidory opłukać i pokroić w kostkę. Odsączyć nadmiar wody.
- Na dużym półmisku rozłożyć pomidory, a na nie jajka.
- Całość przykryć różyczkami brokuła i polać sosem czosnkowym.
SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY:
- 3/4 szklanki majonezu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- Czosnek dokładnie rozetrzeć z solą wymieszać z majonezem i jogurtem.
- Sosem polać brokuła.
Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.
2 komentarze
takiej sałatki brokułowej nie miałam okazji jeszcze jeść-muszę zapisać, zrobić i posmakować;D
pyszna 🙂