SAŁATKA PIECZARKOWA Z KASZĄ BULGUR

Sałatka pieczarkowa z bulgurem

Taka sałatka pieczarkowa, co prawda w wersji oryginalnej od wielu lat gości na naszym stole. Był taki okres, że nie wyobrażaliśmy sobie imprezy bez niej. Przygotowując ten wpis zorientowałam się, że na blogu nie ma przepisu na sałatkę z ryżem i pieczarkami. Na pewno poprawię ten błąd i za czas jakiś znajdziecie przepis na oryginał, a dzisiaj moja wariacja na temat tej sałatki.

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy bulgur*
  • 10 dkg sera żółtego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

* zamiast bulguru możesz użyć kuskus – jednak ze względów zdrowotnych ta pierwsza jest jest ideałem – więcej możesz przeczytać w tym wpisie.

  1. Bulgur opłukać, przełożyć do miseczki i zalać wrzącą, lekko osoloną wodą około 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. Ostudzić.
  2. Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki pokroić w plastry lub w większą kostkę.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, oprószyć solą.
  4. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pieczarki razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
  5. Ser zetrzeć na tarce na wiórki.
  6. Połączyć wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz