ZUPA Z CIECIERZYCY

Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy czyli minestra di ceci, bardzo popularna, mająca wiele twarzy włoska zupa. Bywa z dodatkiem ziemniaków, jednak moja ulubiona to ta z makaronem. Kremowa, aromatyczna, naprawdę pożywna, ale jednocześnie lekka.

Danie można przygotować w wersji rzadkiej zupy lub gęstszej potrawki. Potrawa jest zagęszczona zmiksowaną na krem ciecierzycą. Jeśli zmiksujemy jej więcej uzyskamy zdecydowanie gęstszą konsystencję.

SKŁADNIKI – ZUPA Z CIECIERZYCY:
(dla 2 osób)

  • 1/2 szklanki suszonej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy olejowej
  • 1 duży, dojrzały pomidor (obrany ze skórki)
  • 2-3 łyżki zalewy olejowej z pomidorów
  • garść drobnego makaronu*
  • sól, pieprz

* jeśli pilnujecie IG wybierzcie makaron pełnoziarnisty koniecznie ugotowany al dente

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ciecierzycę dokładnie opłukać, namoczyć najlepiej na całą noc. W tej samej wodzie ugotować ją do miękkości. Wody nie solić, gotować na wolnym ogniu, usuwając ewentualne szumowiny.
  2. Warzywa oczyścić, pokroić jak najdrobniej.
  3. Rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek, papryczkę oraz seler, oprószyć solą i podsmażyć tak aby warzywa ładnie zmiękły.
  4. Dodać pomidory i smażyć jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać pokrojone suszone pomidory.
  5. Część ciecierzycy zmiksować na krem.
  6. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  7. Połączyć wszystkie składniki, ewentualnie uzupełnić wodą, doprawić solą i pieprzem. Chwilę razem pogotować.

Przedstawiając Wam tę zupę chciałam przypomnieć o akcjach które organizuję na durszlaku i mikserze.

Ciecierzyca w roli głównej
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...