Moja ukochana ciecierzyca tym razem w towarzystwie brokuła. Pyszne burgery z ciecierzycy, które będą świetną alternatywą dla „bezmięsnych”.
SKŁADNIKI:
- pół brokuła
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
- 1 jajko
- sól do smaku
- Ciecierzycę opłukać i namoczyć (przynajmniej 12 godzin).
- Brokuła ugotować w osolonej wodzie al dente. Przestudzić i drobno posiekać.
- Cebulę i czosnek obrać. Papryczkę opłukać, pestki można zostawić – będzie ostrzejsze.
- Namoczoną ciecierzycę odsączyć na sicie i zmiksować w malakserze razem z cebulą, czosnkiem i papryczką. Masę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Dodać jajko i mąkę, ponownie wymieszać. Odstawić na godzinę lub dwie.
- Formować burgery, piec z obu stron na patelni grillowej posmarowanej olejem.
- Podać z pikantnym sosem czosnkowym i świeżymi warzywami.
Jeden komentarz
świetny zdrowy pomysł na obiad:)