KARKÓWKA Z GRILLA

Karkówka z grilla

Skoro weekend to dziś propozycja na grilla i świetna marynata do mięsa. Karkówka z grilla to obok kiełbasy i kaszanki najpopularniejsze danie podczas biesiad obok paleniska. Taka marynata sprawdzi się zarówno do karkówki czy schabu jak i piersi drobiowych. Delikatna, taka w “sam raz”. Marynowanie powinno trwać ok. 12 godzin, jednak jeśli teraz zabierzecie się do pracy – wieczorem będzie można mięsko wrzucić na ruszt – wystarczy kilka godzin.

SKŁADNIKI – KARKÓWKA Z GRILLA:

  • 1/2 kg karkówki pokrojonej w plastry
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek rozetrzeć z solą, wymieszać pozostałe składniki marynaty.
  2. Mięso zamarynować przynajmniej ok. 12 godzin, można zostawić na całą noc.
  3. Piec z obu stron na grillu lub smażyć na patelni grillowej.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz