Kilka dni temu stałam się obiektem poszukiwań. Prawdę mówiąc zapomniałam o tym przepisie, teraz korzystając ze zdjęcia, które zamieścili organizatorzy pozwoliłam sobie przedstawić Wam pomysł na ten deser.
Mus czekoladowy z nutką herbacianą przygotowywałam podczas Pikniku Kulinarnym, który towarzyszył Finałowi konkursu Bloger Chef. Startowałam w konkursie na deser z nowymi smakami herbaty Teekanne. W czasie świetnej zabawy, obserwowani przez publiczność przygotowaliśmy pięć autorskich deserów.
Pierwsze miejsce zajęła Marta Pyzik z Kolorowo-torcikowo za ptysie z kremem na bazie herbaty Forest Fruit.
SKŁADNIKI:
- 10 dkg masła
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 15 dkg cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 3 torebki herbaty Ginger & Lemon
- kieliszek białego rumu lub wódki (opcjonalnie)
- ciasteczka oreo lub degistive
- pokruszona czekolada do ozdobienia (opcjonalnie)
- Czekoladę połamać na kawałki. W rondelku na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę i masło. Wystudzić.
- Herbatę zaparzyć, w naparze rozpuścić żelatynę. Wystudzić.
- Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z kakao, dodać rozpuszczone czekolady i alkohol.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier i ubijać 2- 3 minuty. Piana ma być sztywna i lśniąca.
- Pianę delikatnie wymieszać z masą czekoladowa i żelatyną.
- Na spód pucharków wysypać pokruszone ciasteczka oreo.
- Masę rozłożyć do pucharków.
- Ozdobić czekoladą.
2 komentarze
Pyszny był! Sama próbowałam!
Zamieniłam herbatę na kawę <3 mega!