PEŁNOZIARNISTY NALEŚNIK Z JAGODAMI

Pełnoziarnisty naleśnik z jagodami

Dzisiaj akcja Cała Polska smaży naleśniki. U mnie już na śniadanie – pełnoziarnisty naleśnik, na mące orkiszowej z dodatkiem świeżych jagód. Pysznie i zdrowo, bo mąką pełnoziarnista nie podnosi poziomu glukozy, tak jak mąka biała, a dodatkowo dostarcza nam sporo błonnika roślinnego. Takie śniadanie z niskim IG to idealna propozycja na rozpoczęcie dnia.

SKŁADNIKI NA PEŁNOZIARNISTY NALEŚNIK Z JAGODAMI:

  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy (tylko tyle aby lekko posmarować patelnię)
  • garść jagód
  • ksylitol (opcjonalnie) do posypania gotowego naleśnika

PRZYGOTOWANIE:

  1. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę.
  2. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
  3. Przed samym smażeniem dodać jagody i ponownie delikatnie wymieszać.
  4. Olej rozprowadzić pędzelkiem na patelni. Usmażyć naleśnik z obu stron.

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz