CIASTO ZE ŚLIWKAMI – NAJLEPSZE

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami, jak dla mnie idealne. Świeżutkie śliwki, na pachnącym kruchym cieście, zalane masą śmietanową. Jeśli spróbujcie raz, to zakochacie się już w nim na zawsze.

Ciasto smakuje po ostudzeniu, ale można je podać też jak szarlotkę na gorąco, z dodatkiem lodów lub bitą śmietaną.

SKŁADNIKI NA CIASTO ZE ŚLIWKAMI:

  • 1 kg śliwek
  • 2 duże (lub 3 małe) jaja
  • 40 dkg mąki
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg mocno schłodzonego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru (może być zwykły)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej najpierw wszystko porządnie posiekać nożem. Ciasto można też wyrobić w malakserze – wystarczy w misie umieścić wszystkie składniki i wyrobić maszyną.
  2. Wyrobione ciasto zawinąć w folię, następnie włożyć do lodówki na około godzinę.
  3. Schłodzonym ciastem wyłożyć formę (25×35 cm).
  4. Śliwki wydrylować, ułożyć na cieście (rozcięciem do góry) i posypać brązowym cukrem.
  5. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 20 min.

ZALEWA:

  • 2 jaja
  • 10 dkg cukru
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany (można użyć 12 lub 18%)

Jaja utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, następnie zalać podpieczone ciasto i z powrotem wstawić do piekarnika. Piec do lekkiego zarumienienia się zalewy (około 30 – 35 minut).

Ciasto możesz podać po ostudzeniu lub na ciepło z gałką lodów śmietankowych.

Najlepsze kruche ciasto ze śliwkami

Zobacz mój profil na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

19 komentarzy

  1. Właśnie upiekłam wczoraj wieczorem. Pomysł na zalewę śmietanową rewelacyjny, ciasto zyskuje na wyglądzie i oczywiście smaku. Właśnie się nim zajadam do porannej kawki, mmmmmm……..
    Monika

    1. A ja właśnie jestem w połowie czasu robienia tego ciasta i …………….zobaczę co to za smakowitość ? 🙂

  2. Pyszne ciasto!!! Zrobiłam w sobotę i w niedziele musiałam znowu zrobić:) Mój syn zjadł od razu pół brytfanki:) Ciekawa jestem czy można zrobić je z jabłkami? Czy wtedy ćwiartki jabłek czy takie ze słoika?

  3. Napisalas ze smietana ma byc gesta a 12 i 18 slodkie sa rzadkie tylko ukwaszona jest gesta wiec jaka ma byc ? Chyba ze slodka 36 ale to strasznie tlusta.

Zostaw komentarz