Sorbet
to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie szarbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin „sorbet” pochodzi od tureckiego şerbat lub şerbet, szarbat.
Sorbety często porównuje się do lodów włoskich (w angielskim tego określenia znaczeniu − Italian ice) oraz lodów wodnych, jednak różnią się one doborem i proporcjami składników.
za Wikipedią
Jak obiecałam – kolejny z przepisów na domowe lody. Tym razem lekki sorbet malinowy na bazie świeżych owoców bez cukru, który zastąpiłam fruktozą (teraz używam ksylitolu – dopisek późniejszy) – deser idealny dla cukrzyka oraz tych, którzy liczą kalorie.
Kiedyś miałam okazję jeść deser z musem malinowym podprawionym szampanem, ja do lodów dodałam trochę wytrawnego wina – dla mnie super.
SKŁADNIKI:
- 40 dkg malin
- 2-3 łyżki
fruktozyksylitolu - 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
- Maliny zmrozić – ja wstawiłam je na ok. 1,5 godziny do zamrażarki.
- Zmiksować wszystkie składniki.
Można pobawić się w usunięcie pestek, jednak mi one zupełnie nie przeszkadzają. Jednak jeśli – wystarczy zmiksowane maliny przełożyć na gęste sito i je przetrzeć. - Porcjami przekładać do uruchomionej maszyny do lodów.
- Dzięki zmrożonym malinom, sorbet gotowy był po kilkunastu minutach.
* nakręcona dietą Montignaca używałam fruktozy zamiast cukru, jednak wszelkie badania potwierdzają, że fruktoza nie jest dobrym wyborem.

2 komentarze
wygląda obłędnie! 🙂 zjadłabym choć małą kuleczkę 🙂
mmm, malinowy musiał być wspaniały