PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM CZOSNKOWYM I WARSZTATY FOTOGRAFICZNE ALMETTE

Placuszki z cukinii

W ostatnią sobotę Cafe Babilon wyjechał do Warszawy na warsztaty fotograficzne, które były wyróżnieniem w konkursie Almette – jako danie konkursowe przedstawiłam wtedy pierożki puszyście nadziane. Warsztaty odbyły się w SmArt Studio na Hożej i poprowadzili je Beata i Lubomir Lipov z Lawendowego Domu.

Konkurs oraz same warsztaty organizowała agencja PR Synertime w osobach Marcina Firmantego i Anity Śliwki.

Kiedy dość mocno spóźniona pojawiłam się na Hożej większość z osób była na etapie zastanawiania się jak przygotowane danie zaprezentować do sesji zdjęciowej. Ja musiałam nadgonić zaległości – z tego co pozostało w spiżarni wymyślić danie, przygotować je, no i ułożyć je na talerzu do zdjęcia. Dzięki pomocy Anity i Marcina udało mi się nadgonić zaległości i w miarę szybko przygotowałam placuszki z cukinii oraz aromatyczny sos.

Placuszki z cukinii

Z pomocą Anity i Beaty dobrałam naczynia do podania moich dań i wtedy można było zabrać się za fotografowanie. Mnóstwo cudownych podpowiedzi od Beaty i Lubomira co do stylizacji, sposobu wybierania oświetlenia i wykorzystania prostych trików.  Przede wszystkim popodglądałam jak inne dziewczyny gotowały i fociły oraz powiększałam swoją wiedzę podsłuchując podpowiedzi prowadzących gdzie się da.

Po zakończeniu zdjęć mogliśmy zasiąść do stołu i zabrać się za zjadanie tego wszystkiego co udało nam się przygotować.  Potem wspólne ocenianie zdjęć, ujęć, wybranej stylizacji oraz złapanego światła. To były naprawdę cudowne chwile.

PLACUSZKI Z CUKINII Z SOSEM CZOSNKOWYM

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 4 czubate łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 4 jajka
  • sól smaku
  • olej do smażenia
  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posolić, następnie przełożyć na sito i odstawić.
  2. Po kilku minutach dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.
  3. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać mąkę, żółtka oraz startą cukinię i delikatnie wymieszać. Doprawić solą, a następnie smażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Wykładać na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • opakowanie sera typu feta
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  1. Ser pokruszyć, dodać roztarty czosnek, posiekaną miętę oraz jogurt i dokładnie wymieszać.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz