CHLEB Z ZAPARKĄ OWSIANĄ NA PSZENNYM ZACZYNIE

Pszenny chleb na zakwasie

Biały, pszenny chleb na zakwasie z dodatkiem zdrowej owsianki. Dla tych, którzy nie przepadają za mąką żytnią.

Chlebek o ładnej strukturze i delikatnym lekko kwaskowym posmaku.

Idealny na grzanki – wystarczy odrobina oliwy i dowolnego sera.

Przepis tworzyłam wg receptury znalezionej na stronie Zorry.

ZACZYN:

  • 16 dkg mąki pszennej
  • 16 dkg wody
  • 16 dkg zakwasu żytniego (dokarmionego przed 8-10 godzinami)
  1. Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na 8-10 godzin.

ZAPARKA OWSIANA:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłe lub góskie)
  • 1 szklanka wrzącej wody
  1. Płatki zaparzyć wrzątkiem, przykryć i odstawić na 8-10 godzin.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg wody
  • 2 dkg świeżych drożdży, można pominąć jeśli korzystamy z mocnego zakwasu
  • 6 łyżek otrębów owsianych (lub grubo zmielonych płatków)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soli
  • zaczyn
  • zaparka owsiana
  1. Drożdże i miód wymieszać z ciepłą wodą.
  2. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Przykryć, odstawić na 10-15 minut i ponownie wyrobić.
  3. Przełożyć do formy*, przykryć folią posmarowaną oliwą i odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Przez pierwsze 20 minut piec w temperaturze 220 stopni C, potem zmniejszyć do 190 i piec kolejne 20-25 minut.

* Ciasta jest dość dużo – za pierwszym razem piekłam go w mojej silikonowej kesówce – wyrósł bardzo wysoko. Za drugim razem piekłam w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

 

Pszenny chleb na zakwasie
Pszenny chleb na zakwasie
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

    1. robiłam ten chleb zawsze z dodatkiem drożdży. Trudno mi powiedzieć czy wyrośnie tak samo, choć teraz mając naprawdę silny zakwas spróbowałabym ominąć ten składnik.

Zostaw komentarz