Garnek żeliwny chodził za mną od dawna. Oglądałam u Liski jej cudowne chleby, które wychodzą z takiego garnka i wzdychałam. Jej opisy chlebków z takiego wypieku i ta piękna, mocno spękana skórka – straszliwie ponętna… Tę chęć posiadania swojego własnego naczynia stopowała troszkę cena.
W końcu na targu staroci udało mi się kupić garnek żeliwny w naprawdę dobrej cenie. Prawdę mówiąc kupiłam od razu 2 gary, 2 za 80 zł… Kiedy w ostatni niedzielny poranek wracałam z targu niosąc te moje cuda, prawie frunęłam choć ręce od ciężaru prawie odpadały.
Pierwsza próba i od razu następnego dnia kolejna. Już wiem, że ten sposób pieczenia zawładnął mną…
Przepis na bazie mojego najprostszego na zakwasie.
- 50 dkg aktywnego zakwasu żytniego (tutaj przepis na zakwas)
- 50 dkg mąki żytniej razowej
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżka soli
- Do mąki dodać zakwas, sól oraz wodę.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wymieszane ciasto odstawić na 15-20 minut.
SŁONECZNIK NAMACZANY:
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- łyżka soli
- 2 szklanki wrzątku
- Słonecznik wymieszać z solą i zalać wrzątkiem. Odstawić na 10-15 minut i odsączyć na sicie.
- Do ciasta dodać słonecznik i dokładnie wyrobić. Przełożyć do formy.
PIECZENIE:
Foremka silikonowa (dotychczas preferowana przeze mnie):
- Wystarczy ciasto wyłożyć do formy. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić do wyrastania. Chleb wyrasta dość długo – kilka godzin.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni C.
- Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 i piec jeszcze ok. 40 minut.
- W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Garnek żeliwny
- Przygotować suchą ściereczkę lnianą lub bawełnianą – należy ją mocno (!) obsypać mąką. To bardzo ważne, za pierwszym razem zrobiłam to niezbyt dokładnie i częściowo chleb przykleił się do ściereczki.
- Na ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka.
- Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (kilka godzin).
- Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni C (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
- Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć wyrośnięty chleb i przykryć przykrywką.
- Piec pod przykryciem 20 minut, odkryć i piec jeszcze 15-20 minut.

9 komentarzy
piekłam coś podobnego kilka dni temu i bardzo podoba mi się takie pieczenie w garnku 🙂
Upieczony w żeliwnym garnku. Teraz stygnie. Już się nam podoba. Do ciasta dodałam kminku, bo lubię jego smak w żytnim chlebie.
Ajka
pozostaje życzyć smacznego
O ile proponujesz wydłużyć czas pieczenia jeśli zwiększę ilość składników o 1/2 (750 g mąki). Mój garnek jest duży i chleb wychodzi w nim płaski i zbyt szybko znika 😉
Ajka
Ja piekłam również w większym garnku i zachowałam taki sam czas, ewentualnie nieco wydłuż czas po zdjęciu pokrywki.
Laura
Dzięki za szybką odpowiedź 🙂
Ajka
ja piekę taki chleb od dawna z 1,2 kg mąki 30 min pod pokrywka i 30 bez
Piekłam wczoraj i jestem mega zadowolona.Przepyszny z garnka żeliwnego.Brava dla autora.
serdecznie dziękuję 🙂