ORKISZOWY CHLEBEK ODRYWANY Z DOMOWYM PESTO

Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto

Dzisiaj – 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. To już 8 edycja akcji, którą zorganizowała Zorra. Co roku do akcji przyłączają się osoby z całego świata.

Niesamowitą sprawą jest podsumowanie, które Zorra przygotowuje każdego roku po tym dniu. Jest to zbiór wielu, wielu przepisów na różnego rodzaju chleby i chlebki – tutaj możecie zobaczyć takie podsumowanie z ubiegłego roku.

Ja swoim skromnym lecz niesamowicie pysznym i aromatycznym wypiekiem dołączam się również do akcji – zapraszam na orkiszowy chlebek odrywany.

SKŁADNIKI NA PESTO:

  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki orzeszków piniowych*
  • 2-4 ząbki czosnku (w zależności od upodobań)
  • 1 łyżeczka grubo zmielonej soli
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  1. Orzeszki uprażyć na złoty kolor i wystudzić. Pietruszkę opłukać, dokładnie osuszyć i pokroić (nie trzeba siekać). Czosnek obrać.
  2. Do moździerza wrzucić czosnek, sól i orzeszki. Ucierać dodając po trochę natkę i oliwę.
  3. Na końcu dodać starty parmezan i ewentualnie doprawić solą.

*można zastąpić migdałami, orzechami laskowymi ewentualnie słonecznikiem

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1/2 kg mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista)
  • 2,5 dkg drożdży
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżka fruktozy lub cukru
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanka maślanki (może być też jogurt lub kefir)
  • 1 łyżeczka soli
  1. Wymieszać drożdże, cukier, wodę, mleko oraz kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Ciasto rozwałkować tak aby utworzyć prostokąt 30 na 40 cm. Placek posmarować przygotowanym wcześniej pesto.
  4. Prostokąt pokroić na 12 kwadratów o bokach 10 x 10 cm.
  5. Pokrojone kawałki ułożyć pionowo w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.Formę przykryć folią posmarowaną oliwą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C około 40 minut. Studzić na kratce.

Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto

Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto
Orkiszowy chlebek odrywany z domowym pesto

World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz