GĘSIA PIERŚ W SOSIE Z CZARNYMI OLIWKAMI

Niedoceniana gęsina wraca powoli na polskie stoły. Ja zakochałam się w tym mięsie. Jest smaczne i daje olbrzymie pole do popisów kulinarnych.

Dzisiaj gęsia pierś w sosie z czarnymi oliwkami i porto.

SKŁADNIKI:

  • 4 pojedyncze piersi z gęsi (ze skórą)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 czerwona cebula
  • 150 ml porto
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  1. Piersi opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Ponacinać skórę w kratkę.
  2. W moździerzu utrzeć czosnek z tymiankiem i łyżką soli.
  3. Mięso natrzeć przyprawami i odstawić na kilka minut.
  4. Cebulę drobno pokroić. Rozmaryn drobno posiekać. Oliwki odsączyć z zalewy, pokroić na pół.
  5. Rozgrzać patelnię, ułożyć piersi skórą do spodu, smażyć do wytopienia tłuszczu. Obrócić i smażyć na złoto.
  6. Piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 130 stopni na ok. 15 minut.
  7. Tłuszcz, który wytopił się podczas smażenia piersi odlać, zostawiając na patelni ok. 3-4 łyżki. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę, dodać rozmaryn a potem oliwki i chwilę razem smażyć.
  8. Wlać porto i dusić do zredukowania sosu. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso podać z sosem, kaszą i sałatką z surowego buraka.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz