Wydarzenia ostatnich dni mnie przerosły – mój kręgosłup się zbuntował i musiałam nieco odpuścić. Wszystko zwolniło i nabrało trochę innego wymiaru. Jest lepiej ale ograniczam się tylko do kilkunastominutowych „sesji” kuchennych, pisanie na leżąco też nie jest prostym zajęciem. Jednak nadaję z mojej kuchni…
Na razie trochę porządków z zaległymi postami. Może znajdę trochę czasu na uzupełnienie wpisów dotyczących mojej biblioteczki kulinarnej, która w ostatnich miesiącach się rozrosła a brakowało mi zawsze czasu aby coś popisać o nowych pozycjach.
Dzisiaj chleb orkiszowy na zakwasie, z dodatkiem łamanego ziarna orkiszu. Jest przepyszny, powiem idealny… Wzorowałam się na przepisie Liski na chleb razowy żytni na zakwasie.
ZACZYN:
- 250 ml wody
- 15 dkg łamanego orkiszu (śruty orkiszowej)
- 10 dkg ziaren słonecznika
- 25 g siemienia lnianego
- 10 dkg aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 1-12 godzin wcześniej)
- Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.
SKŁADNIKI:
- zaczyn
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 240 ml ciepłej wody
- 2-3 łyżki miodu
- 30 dkg mąki orkiszowej typ 1400
- 15 dkg mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżka soli
- Drożdże wymieszać z miodem i kilkoma łyżkami wody. Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Ciasto mieszać robotem z hakiem na pierwszej prędkości 5 minut.
- Odstawić i ponownie wyrabiać 5 minut robotem na 2 prędkości.
Foremka silikonowa
- Ciasto wyłożyć do formy, powinno sięgać do 2/3 wysokości. Przykryć posmarowaną olejem folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok. 40 minut.
- W połowie czasu pieczenia można bochenek wyrzucić z formy i piec dalej na kratce.
Garnek żeliwny
- Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką przełożyć je do miski lub durszlaka. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
- Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni C (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 30 minut.
- Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb i przykryć przykrywką.
- Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec jeszcze 15 minut.
- Chleb po upieczeniu studzić na kratce.