BABECZKI Z KREMEM CAPPUCCINO

Babeczki z kremem

Przepyszne, bardzo czekoladowe babeczki z kremem cappuccino, nadziane aromatycznym czekoladowo-orzechowym ganache z mocniejszą nutką… Całość wieńczy przepyszny krem na bazie kremówki i serka mascarpone.

SKŁADNIKI NA BABECZKI Z KREMEM CAPPUCCINO:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej kawy
  1. Przesiać mąkę, kakao, proszek oraz sodę, następnie dodać pozostałe suche składniki, czyli sól i cukier, wymieszać.
  2. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: maślankę, olej i jajka.
  3. Do suchych dodawać po trochę składniki mokre wyrabiając robotem, a na koniec dodać kawę.
  4. Masą napełniać papilotki ułożone w formie do wypiekania muffinek, następnie wypełnić każdą do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut (patyczek powinien być suchy), następnie ostudzić.

SKŁADNIKI NA KREM CAPPUCCINO:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 25 dkg serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • opakowanie kawy cappuccino w proszku
  1. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać cukier.
  2. Serek dokładnie wymieszać z cappuccino (do smaku), następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

CZEKOLADOWO-ORZECHOWE GANACHE: 

  • 10 dkg gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki whisky
  1. Orzechy razem z cukrem zmiksować w blenderze.
  2. Czekoladę połamać na małe kawałki, przełożyć do miski. Kremówkę zagotować, gorącą wlać do miski z czekoladą, odstawić na kilka minut aby czekolada zmiękła.
  3. Masę dokładnie wymieszać na jednolity krem, ostudzić, następnie dodać orzechy oraz whisky i dokładnie wymieszać.

WYKONANIE:

  1. W przestudzonych babeczkach wyciąć dołki – najlepiej użyć do tego specjalnego dekoratora.
  2. Każdy dołek napełnić masą czekoladowo-orzechową, następnie wierzch udekorować krem cappuccino.

PAPILOTKI: 

  • papier do wypieków Jan Niezbędny

Papier pociąć w kwadraty o boku 15 cm, następnie na środku kwadratu postawić szklankę, papier trzeba docisnąć do boków szklanki, równomiernie go przygniatając.

Zobacz inne przepisy na domowe muffinki

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz