JAPOŃCZYK CZYLI MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Makowiec z jabłkami

Przepis na makowiec z jabłkami miałam zapisany wiele lat temu. ten przepis czekał i czekał na swoje premierowe pieczenie, no i jest. Ciasto możesz przygotować zamieniając cukier zdrowszym, nie podnoszącym glukozy produktem – erytrolem lub ksylitolem.

SKŁADNIKI NA MAKOWIEC Z JABŁKAMI:
(na tortownicę 28 cm)

  • 20 dkg mielonego maku*
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 8 łyżek kaszy manny lub kaszki orkiszowej
  • 1/2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. W rondelku rozpuść masło z mlekiem, wsyp mak i dokładnie wymieszaj, następnie wystudź.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Jajka utrzyj z cukrem na puch, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. godzinę, następnie ostudź i przełóż na paterę lub duży talerz.

* Jeśli korzystacie ze zwykłego maku, należy go sparzyć, ostudzić i zmielić dwukrotnie.

POLEWA:

  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżek cukru
  • 10 dkg masła
  • 4 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wodę z cukrem zagotuj, dodaj masło, rozpuść i zestaw z ognia.
  2. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  3. Polej wystudzone ciasto.

Ja makowiec z jabłkami najczęściej piekę w tortownicy, ale masę można też włożyć do papilotek i upiec w ten sposób makowe muffinki. Inne przepisy z wykorzystaniem maku znajdziesz tutaj, zapraszam też na mój profil FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

    1. Dusia – jeśli nie wiesz, że są tam jabłka – trudno się domyśleć, a dzięki ich dodatkowi ciacho jest fajnie wilgotne. Ja nie jem słodkiego więc nie napiszę Ci, że mi smakowało, ale rodzina i goście byli zachwyceni

  1. Te jabłka robią źe ciasto jest mokre i pyszne ja go właśnie piekę pierwszy raz ale znam go bo teściowa go robi na święta zawsze mi smakowało.

Zostaw komentarz