Makowiec z jabłkami miałam zapisany wiele lat temu. ten przepis czekał i czekał na swoje premierowe pieczenie, no i jest.
SKŁADNIKI NA MAKOWIEC Z JABŁKAMI:
(na tortownicę 28 cm)
- 20 dkg mielonego maku*
- 1 szklanka mleka
- 10 dkg masła
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 8 łyżek kaszy manny lub kaszki orkiszowej
- 1/2 kg jabłek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- W rondelku rozpuść masło z mlekiem, wsyp mak i dokładnie wymieszaj. Wystudź.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Jajka utrzyj z cukrem, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę. Ja piekłam swój w tortownicy o średnicy 28 cm.
* Jeśli korzystacie ze zwykłego maku, należy go sparzyć, ostudzić i zmielić dwukrotnie.
POLEWA:
- 4 łyżki wody
- 6 łyżek cukru
- 10 dkg masła
- 4 łyżki kakao
- Wodę z cukrem zagotuj, dodaj masło, rozpuść i zestaw z ognia.
- Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
- Polej wystudzone ciasto.
3 komentarze
słyszałam o nim, był szał w grudniu, kusi choć jakoś te jabłka mnie nie przekonują w maku
Dusia – jeśli nie wiesz, że są tam jabłka – trudno się domyśleć, a dzięki ich dodatkowi ciacho jest fajnie wilgotne. Ja nie jem słodkiego więc nie napiszę Ci, że mi smakowało, ale rodzina i goście byli zachwyceni
Te jabłka robią źe ciasto jest mokre i pyszne ja go właśnie piekę pierwszy raz ale znam go bo teściowa go robi na święta zawsze mi smakowało.