TRADYCYJNY MÓŻDŻEK Z JAJKIEM

Móżdżek z jajkiem

Dzisiejszy wpis z przepisem na móżdżek z jajkiem na pewno nie będzie dla wszystkich. Więc wrażliwców zapraszam na inny dzień.

Kiedy dziś zobaczyłam na stoisku wrocławskiej Hali Targowej móżdżek odpłynęłam. Pamiętam ten smak z dzieciństwa, jednak nigdy nie udało mi się go kupić aby przyrządzić samodzielnie w domu.

No i jest – bardzo proste w wykonaniu, więc jeśli nie przestraszy Cię myśl, jaką część świnki będziesz jadł  – polecam. Można podać jak jajecznicę lub jako ciepłą pastę do chleba.

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg móżdżku wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie do podania: szczypiorek lub natka pietruszki
  1. Móżdżek zalać zimną wodą i delikatnie oczyścić z krwistych błonek. Osączyć na sicie lub durszlaku.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać olej z masłem, wsypać cebulę, oprószyć ją solą i zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać osączony móżdżek i obsmażyć go ze wszystkich stron.
  4. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć całość do ścięcia jajka.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

5 komentarzy

  1. Coś pysznego,szkoda,że ludzie nie doceniają smaku podrobow. Właśnie kupiłam i będę robić.Polecam też pozory i plucka.

Zostaw komentarz