Jeden z fajniejszych chlebów, do którego wracałam już kilkukrotnie. Delikatny, lekko wilgotny z mięciutką skórką. Zaczyn do chleba jest nietypowy – zawiera podsmażoną cebulkę. Ten był wypieczony w dużym garnku żeliwnym – o pieczeniu tym sposobem więcej tutaj.
Przepis z Weekendowej Piekarni przedstawiony tam przez Tatter.
ZACZYN:
- 20 dkg zakwasu żytniego dokarmionego przed 10-12 godzinami
- 13 dkg maki żytniej typ 720
- 120 ml ciepłej wody
- 20 dkg posiekanej cebulki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażyć na wolnym ogniu nie rumieniąc jej. Lekko przestudzić i dodać do mieszanki mąki i zakwasu.
- Przykryć i odstawić na 4 godziny w ciepłe miejsce, a potem odstawić na noc do lodówki.
- Na godzinę przed wyrobieniem chleba zaczyn wyjąć z lodówki.
SKŁADNIKI:
- 45 dkg mąki pszennej typ 850
- 13 dkg mąki żytniej typ 1400
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka świeżych drożdży
- 23 dkg maślanki
- 1 łyżka soli
- 60 ml ciepłej wody (lub nieco więcej jeśli ciasto będzie zbyt suche)
- cały zaczyn
- 2 łyżki oleju
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz oleju. Odstawić na 10 minut aby ciasto trochę odpoczęło.
- Ciasto dokładnie wyrobić (u mnie hak na 2 prędkości 4 minuty) i przełożyć do naoliwionej miski na 2 godziny.
- Po tym czasie uformować bochenek i wyłożyć na ściereczkę dość mocno obsypaną mąką (lub do formy w której chleb będzie się wypiekał. Ściereczkę z chlebem przełożyć do durszlaka do ponownego wyrastania na ok. 1,5 godziny.
- Do piekarnika wstawić garnek razem z pokrywką i ustawić temperaturę na 250 stopni (u mnie to maksymalna temperatura). Garnek nagrzewać 25-30 minut.
- Po tym czasie wyjąć garnek, przełożyć szybkim ruchem chleb ze ścierki i przykryć przykrywką.
- Piec pod przykryciem 15 minut, odkryć i piec kolejne15 minut.
1 komentarz
wygląda smacznie:)