Lekkie gołąbki z mięsem indyczym – bez kaszy i ryżu. Idealne w przypadku gdy każdy z domowników „woli” gołąbki z czymś innym lub po prostu unika węglowodanów.
Gołąbki można podać z ziemniakami, pieczywem lub osobno ugotowanym ryżem czy kaszą oraz ulubionym sosem.
SKŁADNIKI:
- 1 kg piersi indyczej
- główka kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 kostka bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY
- 1 łyżka octu
- sól, pieprz
- Wykrój z kapusty głąb. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i ocet. Do wrzątku włóż kapustę, po 5 minutach wyjmuj i przestudź.
- Mięso zmiel, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Porcje mięsa zawijaj w liście. Naczynie żaroodporne wyłóż zbędnymi liśćmi, ułóż gołąbki. Wierzch przykryj liśćmi.
- W szklance gorącej wody rozpuść kostkę bulionową, zalej gołąbki.
- Piecz w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut.