Świąteczny indyk ma wiele zalet. Zamarynowany dzień wcześniej wymaga tylko wstawienia do piekarnika. Jest bardzo podzielny – nawet przy dużej rodzinie lub niespodziewanej wizycie gości nikt nie odejdzie od stołu głodny. Świetnie smakuje jako porcja mięsa obiadowego, pokrojone w plastry mięso można wykorzystać do przygotowania wyśmienitych kanapek czy nadziania tortilli.
Przepis na marynatę (po własnych przeróbkach) znaleziony tutaj.
SKŁADNIKI NA SOLANKĘ:
- 1 indyk (ok. 4 kg )
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnek
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 1,5 łyżki soli na każdy litr wody (przegotowana i wystudzona)
- Cebulę i czosnek obierz, cebulę pokrój w pióra, czosnek rozgnieć. Dodaj pozostałe przyprawy oraz osoloną wodę i dokładnie wymieszaj.
- Indyka opłucz, ułóż w naczyniu, zalej marynatą. Dodaj jeszcze tyle osolonej wody, aby przykryć całkowicie mięso. Wszystko zależy od naczynia – u mnie wystarczyły 3 litry wody.
- Odstawić na 24 godziny do lodówki.
- Po tym czasie wyjąć indyka z solanki, osuszyć ręcznikiem papierowym.
MARYNATA:
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 szklanki posiekanych ziół: oregano, bazylia, natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- Składniki marynaty wymieszaj i natrzyj osuszonego indyka. Przykryj (można też wykorzystać duży worek foliowy lub rękaw do pieczenia) i odstaw na 24 godziny do lodówki.
- Przed pieczeniem wyjmij indyka z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym aby ogrzał się.
- Indyka piekłam w rękawie w temperaturze 180 stopni C.
- Po 2 godzinach rozcięłam rękaw i piekłam jeszcze 30 minut co jakiś czas polewając mięso marynatą i sokami z indyka.
1 komentarz
FAJNIE SMAKUJE KURCZAK NA KG SOL, SYPIESZ NA BRYTFANKĘ SÓL I OPŁUKANEGO KURCZAKA BEZ PRZYPRAW NA 180 STOPNI 2 GODZINY PYCHA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY POLECAM .