Szarlotka bez jajek na niezwykle kruchym cieście. Tak na szybko przygotowane ciasto, z tego co akurat było w domu. Wyszło lepiej niż się spodziewałam – wszystkim bardzo smakowało.
Składniki na kruche ciasto zaczerpnęłam z przepisu Doroty z Moich Wypieków na Szarlotkę cytrynową.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 35 dkg mąki pszennej
- 13 dkg cukru trzcinowego
- 23 dkg schłodzonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych migdałów.
- Cytrynę przed starciem sparz.
- Posiekaj masło wraz z pozostałymi składnikami, poza migdałami. Nie zagniataj ciasta tylko drobniutko posiekaj, całość powinna mieć sypką konsystencję. Ja wykorzystałam do tego malakser.
- Tortownicę (u mnie 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na papier wyłóż połowę ciasta ugnieć go tworząc spód. Ciasto ponakłuwaj widelcem.
- Piecz w temperaturze 180ºC 20 minut. Po 10 minutach wyjmij i równomiernie posyp mielonymi migdałami, lekko je wgniatając w ciasto, piecz kolejne 10 minut.
MASA JABŁKOWA:
- 1 litrowy słoik jabłek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki wody różanej, można użyć dowolny sok lub wodę
- Wykorzystałam domowe jabłka ze słoika. Masę możesz przygotować ze świeżych jabłek, ścierając je na tarce na dużych oczkach i chwilę podsmażając z cukrem (do smaku).
- Mąkę wymieszaj z wodą różaną, dodaj do jabłek i dokładnie wymieszaj.
- Jabłka wyłóż na podpieczony spód, na wierzch równomiernie rozłóż drugą część ciasta, posypując tak jak kruszonką.
- Piecz kolejne 40 minut – ciasto powinno być ładnie zarumienione.
Wystudź i podawaj.
Ciepłe ciasto można podać z kulką lodów śmietankowych lub odrobiną bitej śmietany.

2 komentarze
wygląda bardzo smacznie:)
Dziękuję za ten przepis! Moje dzieciaki moją alergię na jajka a zachciało nam się szarlotki! 🙂