MUFFINY BANANOWE Z MIGDAŁOWO-KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ

Muffiny bananowe z kruszonką

Muffiny bananowe z kruszonką na bazie płatków owsianych, migdałów oraz wiórek kokosowych.

Sama nie jadam słodyczy, ale mogę powiedzieć, że zapach był zniewalający.

Inspirowałam się przepisem z tej strony. Ja przygotowałam muffinki z podwójnej porcji i wyszło ich w sumie 36 sztuk. Można też przygotować ciasto w większej formie np tortownicy.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 3 duże, mocno dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Banany rozgnieć na miazgę. Wymieszaj w misce rozgniecione banany z jajkiem, cukrem oraz olejem.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  3. Do mąki dodaj zawartość pierwszej miski i wymieszaj do połączenia składników.
  4. Masę wyłóż do papilotek.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 10 dkg mocno schłodzonego masła
  1. W misce wymieszaj suche składniki kruszonki, dodaj posiekane masło i wymieszaj. Kruszonkę rozłóż na muffinkach, lekko dociśnij.
  2. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30 minut, przed wyjęciem sprawdź patyczkiem – powinien być suchy.
Muffiny bananowe z kruszonką
Muffiny bananowe z kruszonką
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz