ZUPA KREM Z CUKINII

Zupa krem z cukinii

Ekspresowa i niezwykle smaczna zupa krem z cukinii. Idealna na taki upalny dzień.

SKŁADNIKI:

  • 3 cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • opakowanie gotowych, ulubionych pierożków tortellini
  • parmezan do podania
  • sól
  1. Cukinie opłucz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Czosnek rozetrzyj.
  2. W dużym rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej lekko oliwę i wrzuć startą cukinię. Oprósz solą i chwilę smaż. Dodaj czosnek i smaż jeszcze kilka minut do miękkości cukinii.
  3. Połowę podsmażonej cukinii przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj mleko i śmietanę i zmiksuj na krem. Połącz z pozostałą w rondlu cukinią, dopraw i chwilkę razem gotuj. Możesz dodać troszkę więcej mleka jeśli wolisz bardziej rzadszą zupę.
  4. Ugotuj tortellini wg receptury na opakowaniu, powinny być al dente.
  5. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Zupę możesz podać z ryżem, ulubionym makaronem lub pieczywem. Świetnie będą do niej pasowały grzanki.

Aby lekko odchudzić zupę, zamiast śmietany użyj jogurt naturalny.

Zupa krem z cukinii
Zupa krem z cukinii
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz