Świetne urozmaicenie domowego pieczywa, którym ostatnio najczęściej są razowe żytnie chleby. Takie bagietki możecie podać na śniadanie – ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Jeśli przygotujecie je na imprezę, jako dodatek np. do grilla – uwierzcie, musicie przygotować się, że znikną w kilka minut.
Przepis na te bagietki pochodzi z bloga mojej koleżanki Joli – tutaj znajdziecie oryginał.
SKŁADNIKI:
- 25 dkg mąki pszennej i dodatkowo mąka do podsypania
- 25 dkg mąki żytniej chlebowej
- 5 dkg świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 ml wody
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- olej do posmarowania miski
- Do ciepłego mleka dodaj cukier, pokruszone drożdże, masło, oraz sól. Dokładnie wymieszaj składniki zaczynu.
- Mąki przesiej do miski, dodaj zaczyn oraz wodę. Wyrób gładkie ciasto.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania – ciasto powinno podwoić objętość.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i „złóż” je kilkukrotnie.
- Ciasto podziel na 4 części i z każdej uformuj długie wałki, obficie podsypując je mąką pszenną. Wałki lekko poskręcaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
- Ja swoje bagietki upiekłam na kamieniu – tutaj znajdziecie więcej informacji o pieczeniu na kamieniu. Bagietki piekłam ok 15 minut.
- Jeśli pieczesz bez kamienia, rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C, na dół piekarnika wstaw blaszkę z wodą, aby wytworzyć parę. Piecz 20-25 minut.

Jeden komentarz