PLACKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Wspomnienie z dzieciństwa – takie placki ziemniaczano-cukiniowe, w okresie wakacyjnym jadaliśmy bardzo często. Jako dziecko uwielbiałam je. Mama przygotowywała je z przeróżnymi dodatkami. Podawane z kwaśnym mlekiem czy śmietaną, na obiad czy kolację.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

SKŁADNIKI NA PLACKI ZIEMNIACZANO-CUKINIOWE:

  • 2 cukinie
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 spora cebula
  • 2 jajka
  • mąka pszenna
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  1. Cukinie zetrzyj na tarce na dużych oczkach, posól i odstaw na chwilę aby puściła wodę. Odciśnij nadmiar wody.
  2. Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj tak jak na placki ziemniaczane.
  3. Połącz starte ziemniaki z cukinią dodaj jajka. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj po trochę mąki, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dopraw solą do smaku.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor.

ZOBACZ TEŻ:

Placki ziemniaczane

Ziemniaczane z cukinią i ricottą

Placki z młodej cukinii

Placki ziemniaczane

Z kabaczka

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz