CIASTO PINA COLADA

Kokosowo-ananasowe ciasto pina colada

Kokosowo-ananasowe ciasto pina colada, przygotowane na imieniny mojej córki. Połączenie kokosów i ananasów na kakaowym biszkopcie, to taki słodki powrót do blogowania po cudownych, upalnych wakacjach.

SKŁADNIKI NA CIASTO PINA COLADA:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Przesiej mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj po łyżce cukru i nadal ubijaj.
  3. Dodawaj po jednym żółtku i nadal ubijaj, a na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem i kakao i wszystko delikatnie wymieszaj.
  4. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C, do suchego patyczka.

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag wiórek kokosowych
  • 1 cukier wanilinowy
  • 25 dag masła
  • puszka ananasów
  • 2/3 szklanki likieru kokosowego
  1. Zagotuj 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrami, następnie dodaj wiórki kokosowe i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Na koniec dodaj masło, wymieszaj.
  2. Proszek budyniowy wymieszaj z pozostałym mlekiem, wlej do gotującej się masy kokosowej, po czym gotuj chwilę mieszając i odstaw do wystygnięcia.
  3. Odsącz ananasa, zachowując pół szklanki soku, pokrój owoce dość drobno i dodaj do masy kokosowej. Do masy kokosowej dodaj też 1/3 szklanki likieru, wymieszaj dokładnie.
  4. Sok z ananasa połącz z 1/3 szklanki likieru kokosowego i nasącz płynem biszkopt.
  5. Masę wyłóż równomiernie na biszkopcie, a ciasto odstaw do schłodzenia.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz