BUŁKI PSZENNO-OWSIANE

Bułki pszenno-owsiane

Takie bułki pszenno-owsiane upiekłam, by czymś się zająć. Nie chcę dzisiaj nic pisać.

W nocy odeszła nasza Koka.

Próbuję zajmować się czymkolwiek, aby jak najmniej myśleć, ale i tak straszliwie boli.

Wydawało się, że od kwietnia jakoś oswoiłam się z tą myślą. Wydawało się, że przyjęłam do świadomości, że jej życie powoli się kończy. Jednak to tak nie działa…

Przyjaciel, który każdego dnia czekał na mnie już nigdy nie wciśnie się na moje kolana.

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej bułkowej
  • 250 g mąki owsianej razowej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 g bardzo miękkiego masła
  • mąka do podsypania
  1. Drożdże dokładnie wymieszaj z cukrem, ciepłym mlekiem i dwiema łyżki mąki pszennej. Odstaw aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Do zaczynu dodaj pozostałe składniki poza solą i wyrób gładkie, elastyczne ciasto – tutaj idealnie sprawdzi się robot z hakiem. Odstaw na 10-15 minut. Dodaj sól i ponownie wyrób ciasto.
  3. Stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto i uformuj z niego w miarę równy prostokąt. Oprósz mąką, przykryj folią i pozwól ciastu nieco wyrosnąć. Po 20-30 minutach pokrój prostokąt na bułki dowolnej wielkości. Każdą delikatnie przełóż na blaszkę i ponownie przykryj folią.
  4. Do nagrzanego piekarnika (200°C) wstaw blaszkę z bułkami. Piecz 10-15 minut w zależności od wielkości bułek – powinny być w lekko złotym kolorze.
Bułki pszenno-owsiane
Bułki pszenno-owsiane
Bułki pszenno-owsiane
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz