PRZEPYSZNE PĘCZOTTO Z SOCZEWICĄ

Pęczotto z soczewicą

Przedstawiam Wam pęczotto z soczewicą. O tym daniu już kiedyś wspominałam – mieliśmy je okazję przygotowywać na warsztatach podczas Weekendu ze Smakiem. Zauroczyło mnie nie tylko smakiem ale i wyglądem. Dwa rodzaje soczewicy oraz kasza pęczak – świetne trio z cudownie komponującymi się kolorami.

Pęczotto możesz podać z dowolnym mięsem czy rybą lub jako samodzielne danie.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki czerwonej drobnej soczewicy
  • 1/2 szklanki brązowej drobnej soczewicy
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1-2 ulubione kostki bulionowe Winiary lub pół litra bulionu
  • 2 łyżki oleju
  1. Obie soczewice gotuj w osobnych rondelkach, pozwoli to zachować każdy z kolorów. Soczewicę opłucz, zalej je niewielką ilością wody i ugotuj al dente.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wsyp kaszę i smaż ją chwilę, cały czas mieszając.
  3. Kostkę bulionową rozpuść w wodzie, bulionem zalej kaszę i dokładnie wymieszaj. Pęczak gotuj do miękkości, uzupełniając wodę.
  4. Pod koniec dodaj obie soczewice i chwilę gotuj razem, cały czas mieszając i w miarę potrzeby podlewając wodą.
Pęczotto z soczewicą
Pęczotto z soczewicą

Winiary - serwis kulinarny

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz