KURCZE PIECZONE – NAJPROSTSZY Z PRZEPISÓW

Najprostszy przepis na kurcze pieczone

Przedstawiam Wam najprostszy przepis na kurcze pieczone. Bez zbędnych przypraw – tylko sól i papryka, która nadaje ładny kolor oraz sproszkowane chilli, które dodaje nieco pikanterii.

Taki prosty, zwykły kurczak zawsze będzie mi się kojarzył z obiadami u cioci i wujka. U nich był pieczony w piekarniku zaopatrzonym w rożen i przygotowywany na niedzielny obiad. Wy doprawionego kurczaka możecie upiec na butelce lub na specjalnym stojaku do pieczenia. Jednak ja wybieram po prostu formę ceramiczną lub zwykłą blaszkę. Pieczenie na butelce lub stojaku zawsze kończyło się pochlapanym, otłuszczonym piekarnikiem, czego bardzo nie lubię.

SKŁADNIKI:

  • 1 kurczak ok. 1,5 kg
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
  • 2-3 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  1. Kurczaka oczyść, wypłucz i wytrzyj porządnie ręcznikiem papierowym. Ja przed pieczeniem wycinam kuper, ale nie jest to konieczne. Kurczaka na zewnątrz i w środku natrzyj przyprawami. Odstaw do zamarynowania na przynajmniej 2 godziny do lodówki.
  2. Kurczaka ułóż na blaszkę lub w formie do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 1,5 godziny. Większego kurczaka piecz nieco dłużej.
  3. Co jakiś czas polewaj skórę wytapiającym się tłuszczem. W czasie pieczenia obróć ptaka 2-3 razy, aby równomiernie się dopiekł. Przed wyjęciem wbij patyczek do szaszłyków w udko – powinien wypłynąć przeźroczysty płyn.

Podaj z ulubionymi dodatkami.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz