Dzisiaj proponuję Wam piękne szpecle dyniowe. Kluseczki przygotowane na bazie puree z pieczonej dyni hokkaido z białym serem oraz mąką gryczaną. U mnie jesienią bardzo często gości dynia pieczona, podana po prostu z sosem czosnkowym. Warto upiec jej odrobinę więcej i wykorzystać do przygotowania takich kluseczek. Ja użyłam mąki gryczanej, możesz zamiast niej wykorzystać zwykłą mąkę pszenną. Jesienne dni nie nastrajają mnie pozytywnie – robi się coraz chłodniej, a dni są coraz krótsze. Zbliża się nieuchronnie to czego w naturze po prostu nie cierpię. Będzie zimno, mokro i wietrznie – łapię więc każdy słoneczny dzień ciesząc się nim jak dziecko.
Takie szpecle dyniowe możesz podać do obiadu na słono i na słodko. Z sosem, pesto, mięsem, pieczarkami czy zmiksowanymi owocami. Zobacz też inne propozycje kluskowe.
SKŁADNIKI NA SZPECLE DYNIOWE:
- 1 szklanka utartej na puree pieczonej dyni Hokkaido
- 20 dkg białego sera
- 3 jajka
- ok. 1 szklanka mąki gryczanej
- sól do gotowania
PRZYGOTOWANIE:
- Ser rozgnieć widelcem, następnie dodaj jajka oraz puree z dyni, wymieszaj.
- Dodaj pół szklanki mąki i wymieszaj masę widelcem. W miarę potrzeby dodawaj porcjami więcej mąki. Masa powinna być gładka i powinno dawać się ją przecisnąć przez dziurki kluseczkomanii czy durszlaka – nie powinna być zbyt twarda i zbyt lejąca.
- Do formowania kluseczek możesz użyć specjalnej maszynki do formowa szpecli, durszlaka z dużymi otworami lub zwykłej deseczki, z której nożem odcina się ciasto wrzucając je bezpośrednio do wody.
- Kładź szpecle na osoloną wrzącą wodę, na koniec wyjmuj łyżką cedzakową, zaraz po wypłynięciu.
Jeden komentarz
jestem fanką dyni i ta propozycja jak najbardziej przypadła mi do gustu!