PIECZONY TOPINAMBUR Z ZIEMNIAKAMI

Pieczony topinambur

Zapraszam na pieczone bulwy. Tym razem będzie pieczony topinambur oraz zwykłe ziemniaczki. Dodatkowo na blaszkę możecie dorzucić inne warzywa okopowe: marchewkę, pietruszkę, pasternak czy bataty. Topinambur będzie pojawiał się co jakiś czas, bo dotarła kolejna dostawa od mojego brata. Tym razem upieczony jako idealny dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI NA PIECZONY TOPINAMBUR :

  • ½ kg topinambura
  • ½ kg niedużych ziemniaków
  • sok z połowy cytryny
  • sól gruboziarnista
  • 4 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki i topinambur dokładnie wyszoruj, nie musisz ich obierać, następnie pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj na parze 10 minut.
  2. Na dużą blaszkę wylej oliwę, wyłóż obgotowane bulwy, polej sokiem z cytryny, oprósz solą. Wymieszaj delikatnie i rozłóż na blaszce.
  3. Piecz w temperaturze 220°C około 20 minut na termoobiegu. W połowie czasu delikatnie obróć aby równomiernie się opiekły.

Zapraszam do obserwowania mojego profilu na FB.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz