Zapraszam na pieczone bulwy. Tym razem ziemniaki i ponownie topinambur…
Będzie pojawiał się co jakiś czas, bo dotarła kolejna dostawa od mojego brata. Tym razem upieczony wraz z ziemniaczkami – jako idealny dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI:
- ½ kg niedużych ziemniaków
- ½ kg topinambura
- sok ½ cytryny
- sól gruboziarnista
- 4 łyżki oliwy
- Ziemniaki i topinambur dokładnie wyszoruj. Pokrój na mniejsze kawałki. Obgotuj na parze 10 minut.
- Na dużą blaszkę wylej oliwę, wyłóż obgotowane bulwy, polej sokiem z cytryny, oprósz solą. Wymieszaj delikatnie i rozłóż na blaszce.
- Piecz w temperaturze 220 °C około 20 minut na termoobiegu. W połowie czasu delikatnie obróć aby równomiernie się opiekły.
Jeden komentarz
świetny pomysł:)