TRADYCYJNY MAKOWIEC NA CIEŚCIE UCIERANYM

Makowiec na cieście ucieranym

Dzisiaj nie będzie pisania, tylko chciałam Wam życzyć udanego Sylwestra i cudownego 2015 roku. Mnie wirus powalił gorączką i mega kaszlem, więc będzie spokojnie, domowo i kołderkowo. W ramach porządkowania świątecznych przepisów proponuję Wam tradycyjny makowiec na delikatnym ucieranym, maślanym spodzie według receptury mojej teściowej. Jest naprawdę rewelacyjny i mam nadzieję, że Wam też zasmakuje.

SKŁADNIKI NA TRADYCYJNY MAKOWIEC:

MASA MAKOWA:

  • 1/2 kg maku
  • 2 szklanki mleka
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 3/4 szklanki miodu (musi być płynny)
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego WINIARY
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów i migdałów

CIASTO:
(na formę 35×30 cm)

  • 40 dkg mąki
  • 25 dkg cukru pudru
  • 25 dkg miękkiego masła
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 4 łyżki mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia WINIARY

PRZYGOTOWANIE:

MASA MAKOWA:

  1. Mak zalej mlekiem. Zagotuj, trzymaj na wolnym ogniu kilka minut. Przykryj i odstaw do wystudzenia, a następnie trzykrotnie zmiel.
  2. Żółtka dokładnie utrzyj z cukrami na gładką, puszystą masę, następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po trochę masła, miodu i zmielonego maku.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i razem z bakaliami dodaj do masy makowej, na koniec delikatnie wymieszaj szpatułką.

CIASTO:

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Proszek wymieszaj z mlekiem, a mąkę przesiej, a białka ubij na sztywną pianę.
  3. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Nadal ucierając dodawaj po jednym żółtku i po trochę mąki, na koniec wlej mleko z proszkiem. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  4. Odłóż ok. 1,5 szklanki ciasta, a resztę przelej do przygotowanej formy do pieczenia, następnie na wierzchu delikatnie rozłóż masę makową.
  5. Odłożoną część ciasta przełóż do worka cukierniczego i wykonaj kratkę lub inny wzór na masie makowej.
  6. Piecz w temperaturze 180°C 50-60 minut, a jeśli wierzch będzie się zbytnio rumienił, przykryj go folią aluminiową.
Winiary - serwis kulinarny

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

  1. Wygląda przepysznie 😉 Mi w tym roku trochę brakuje takiego prawdziwego makowca, bo nie piekliśmy w domu, ale za to mak jem niemal codziennie 😉

Zostaw komentarz