PASZTET Z SOCZEWICY WG MOJEJ SIOSTRY

Pasztet z soczewicy

Poza mięsnymi przekąskami fajnie postawić jest na stół coś wegetariańskiego. Pasztet z soczewicy wielokrotnie przygotowywany przez moją siostrę, tym razem zagościł też na naszym stole.

Ja przyoszczędziłam nieco na oleju i pasztet wyszedł troszkę za suchy, dodajcie więc taką ilość jaka podana jest w przepisie.

SKŁADNIKI:
(na 1 dużą lub 2 mniejsze keksówki)

  • 30 dkg czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 30 dkg suszonych pomidorów z zalewy olejowej
  • 1/3 szklanki oleju z zalewy (pomidory)
  • 1/2 litra bulionu
  • 10 dkg mielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • sól, pieprz do smaku
  • masło i mielone migdały (ewentualnie bułka tarta) do posmarowania i wysypania formy
  1. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek i papryczkę drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojone warzywa i usmaż je na lekko złoty kolor, dodaj pomidory oraz suchą soczewicę.
  3. Dokładnie wymieszaj i chwilę smaż. Zalej wszystko bulionem i gotuj na wolnym ogniu do miękkości soczewicy. W razie potrzeby podlej wodą.
  4. Masę lekko przestudź i zmiksuj w malakserze
  5. Dodaj migdały oraz jajka. Wymieszaj i dopraw do smaku.
  6. Formę keksową posmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami.
  7. Masę wyłóż do foremki. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50 minut.

Pasztet z soczewicy można podać na ciepło i na zimno.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz