PIERŚ KACZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM

Pierś kaczki w sosie pomarańczowym

Prosta do wykonania, niezwykle pyszna pierś kaczki w sosie pomarańczowym: kacze piersiątka i pomarańcze… Kaczka uwielbia owocowe smaki, a ten duet jest niezwykły.

Prosto i szybko, niezwykle smacznie.

Polecam.

SKŁADNIKI:

  • 4 piersi z kaczki
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz,
  1. Pierś kaczki opłucz i dokładnie wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  2. Skórę na każdej piersi ponacinaj na skos tak, aby utworzyć 1-centymetrową kratkę. Oprósz solą, pieprzem, dodaj tymianek i powcieraj nieco przyprawy. Odstaw na godzinę.
  3. Włącz piekarnik ustawiając temperaturę 200 stopni C.
  4. Rozgrzej dużą patelnię. Ułóż piersi skórą do dołu i smaż do całkowitego wytopienia tłuszczu. Obróć i smaż na drugiej stronie 5 minut.
  5. Kaczkę zdejmij z patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń dokładnie folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 10 minut.

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 3 łyżki tłuszczu wytopionego podczas smażenia
  • 2 szalotki (ewentualnie 1 cebula)
  • sok (razem z cząstkami) wyciśnięty z 2-3 pomarańczy (około 1 szklanki)
  • 5 łyżek brandy
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • sól, cukier trzcinowy do smaku
  1. Na patelni pozostaw 3 łyżki tłuszczu, zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Oprósz solą i wlej brandy, a po chwili sok z pomarańczy. Zredukuj nieco płyn, zagęść sos skrobią, dopraw solą i cukrem.
  2. Kaczkę pokrój na półcentymetrowe plasterki.
  3. Ułóż na talerzu i polej sosem.

Pierś kaczki podaj z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz