SAŁATKA Z TOPINAMBUREM I PIECZARKAMI

Sałatka z topinamburem i pieczarkami

Prosta sałatka z topinamburem i pieczarkami do podania na ciepło. Możemy zaserwować ją, jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa lub ryby.

Przepis przygotowany został do 4 numeru Magazynu Kulinarnego “Kocioł” (klik) i tam również go znajdziecie. Wystąpił w towarzystwie wielu świetnych pomysłów na wykorzystanie topinambura w kuchni.

SKŁADNIKI:

  • 400 g małych pieczarek
  • 400 g topinamburu
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz
  1. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Topinambur dokładnie umyj, cieniutko obierz i pokrój na kawałki wielkością podobne do podzielonych pieczarek.
  2. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i dodaj topinambur. Smaż około 10 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Podkręć gaz i dorzuć pieczarki. Smaż jeszcze kilka minut do ładnego zezłocenia.
  3. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno pokrojoną natkę.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

3 komentarze

Zostaw komentarz