ZUPA MORSKA Z CIECIERZYCĄ

Zupa morska z ciecierzycą

Gęsta i treściwa zupa morska z ciecierzycą, pożywna idealna na takie dni kiedy choć już wiosennie lecz zima nocą straszy jeszcze zimnem.

Biała ryba, krewetki i cudowna ciecierzyca zmiksowana na krem…

SKŁADNIKI:

  • 50 dkg świeżego dorsza – filet
  • 25 dkg krewetek
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 0,75 litra bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, płatki chilli
  1. Na lekko rozgrzanej oliwie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i po kilku minutach listki laurowe oraz pomidory. Oprósz solą i mieszając, smaż kilka minut.
  2. Dodaj ciecierzycę, zalej bulionem i gotuj około 20 minut.
  3. Usuń listki laurowe i zmiksuj zupę na krem. Dopraw do smaku solą i chilli.
  4. Dodaj pokrojoną w mniejsze kawałki rybę oraz krewetki. Gotuj 10 minut.
  5. Podaj z podpieczoną bagietką.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz