PESTO Z POKRZYWY I CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

Pesto z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego

Pesto z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego było jednym z dań, które przygotowałam na osiedlowy festyn. Dwa nietypowe składniki tego pesto były zagadką kulinarną sobotniego festynu na naszym osiedlu. Naprawdę niewielkiej ilości osób udało się trafić co zielonego dodaliśmy do naszej mieszanki. Propozycji było mnóstwo i na prawie setkę odpowiedzi tylko kilkunastu osobom udało się poprawnie podać przynajmniej jeden składnik. Pokrzywę i czosnek niedźwiedzi wytypowały tylko dwie panie.

Warte spróbowania właśnie teraz. Sezon na pokrzywę oraz czosnek niedźwiedzi w pełni. Wprowadźmy porcję witamin do naszej kuchni.

Zapraszam też Was na małą fotorelację z festynowego występu Cafe Babilon tutaj.

SKŁADNIKI:

  • 2 garście liści młodej pokrzywy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • garść uprażonych ziaren słonecznika lub ulubionych orzechów
  • 5 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki startego drobno sera pecorino lub podobnego
  • sól do smaku
  1. Opłucz liście czosnku niedźwiedziego i pokrzywy, osusz na ręczniku papierowym lub w suszarce do sałaty
  2. Zmiksuj wszystkie składniki. Dopraw do smaku.

Ilości poszczególnych elementów traktuj w pesto bardzo orientacyjnie. Ma smakować i każdy z elementów ma być swojego rodzaju “przyprawą”.

Pesto z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego
Pesto z pokrzywy i czosnku niedźwiedziego
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz