CUKINIA Z KOZIM SEREM I KASZĄ BULGUR

To danie powstało trochę przez przypadek 🙂 . Przygotowując do obiadu sałatkę tabuleh, sypnęło mi się nieco za dużo kaszy bulgur, którą trzeba było jakoś zagospodarować. Wielkie cukinie z hodowli brata i bratowej czekały na jakiś pomysł. Ser kozi przez jakoś sam wskoczył podczas porannych zakupów.

I oto jest…

Zapiekana, faszerowana cukinia z kozim serem i kaszą bulgur. Prosto, szybko i zdrowo.

SKŁADNIKI:

  • 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
  • 1/2 szklanki drobnej kaszy bulgur
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • opakowanie pleśniowego sera koziego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  1. Cukinię przekrój wzdłuż na pół. Łyżką usuń miąższ z pestkami.
  2. Ponakłuwaj widelcem. Oprósz solą i odstaw na 15 minut.
  3. Przygotuj kaszę. Dodaj szczyptę soli, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Ostudzoną rozdrobnij widelcem i dodaj natkę.
  4. Ser pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z kaszą. Ewentualnie dopraw solą.
  5. Ręcznikiem papierowym wytrzyj dokładnie cukinię. Wnętrze natrzyj oliwą.
  6. Rozłóż farsz.
  7. Piecz w temperaturze 190 stopni C do miękkości cukinii (czas zależny będzie od wielkości cukinii). Ostatnie kilka minut możesz podpiec z włączonym termoobiegiem.
Zapiekana cukinia z kozim serem i kaszą bulgur
Zapiekana cukinia z kozim serem i kaszą bulgur
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz