FRITTATA Z CUKINIĄ I KOZIM SEREM

Zapraszam Was na cudowne, piękne i niesamowicie smaczne danie. Proszę Państwa, dzisiaj frittata z cukinią i kozim serem…

Gdy pierwszy raz zobaczyłam tak zapieczoną cukinię, zakochałam się… Najczęściej występuje w necie jako tarta. Misternie ułożone plasterki cukinii są zniewalające.

Pierwsza moja próba, to była tarta. Jednak niezamarynowana cukinia była po upieczeniu twarda i po prostu mało smaczna. Gdy zdecydowałam się ponowić próbę, wiedziałam, że trzeba ją nieco zmiękczyć. Tym razem sól i nieco oliwy dało radę i efekt finalny powalał nie tylko wyglądem ale i smakiem.

Frittata z cukinią najlepiej smakuje podana na ciepło, zaraz po wyciągnięciu z pieca. Z lampką dobrego wina, smakuje wyśmienicie. Jednak na zimno też nie traci na swoim uroku.

SKŁADNIKI:
(na formę o średnicy 28 cm)

  • 1,5 kg niedużych cukinii (żółte i zielone)
  • 1 opakowanie pleśniowego sera koziego
  • 10 jajek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  1. Cukinię opłucz. Pokrój wzdłuż w cienkie plastry. Oprósz solą, zalej oliwą i odstaw na kilka minut do zamarynowania.
  2. W okrągłym naczyniu do zapiekania układaj plastry cukinii, tak aby tworzyły spiralę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
  4. Jajka rozbełtaj z solą. Zalej ułożoną cukinię.
  5. Ser pokrój na mniejsze kawałki, powtykaj je pomiędzy plastry cukinii.
  6. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.
  7. Piecz 20-25 minut.

Fritttata z cukinią i kozim serem Fritttata z cukinią i kozim serem

Frittata z cukinią i kozim serem
Frittata z cukinią i kozim serem
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

7 komentarzy

Zostaw komentarz