LODY WIŚNIOWE NA KSYLITOLU

Po kilku tygodniach pracy, chciałabym Was powitać w nowym miejscu – na moim, własnym kawałku internetu. Cafe Babilon zmieniło się nieco i mam nadzieję, że przyjmiecie te zmiany i będziecie nadal ze mną.

Na pierwszy rzut chciałabym Was poczęstować niezwykłymi lodami, przygotowanymi do szóstego numeru Magazynu Kocioł (tutaj czytaj). Do przygotowania tego deseru wykorzystałam naturalną substancję słodzącą, którą pozyskuje się z brzozy. Ksylitol jest świetną alternatywą dla cukru, ma dużo niższy indeks glikemiczny i zawiera mniej kalorii.

Taki deser ucieszy osoby na diecie cukrzycowej oraz te, które dbają o linię. Polecam Wam serdecznie.

SKŁADNIKI:

  • ½ kg wiśni świeżych lub mrożonych
  • 250 ml śmietanki 30-36% mocno schłodzonej
  • 2 jajka mocno schłodzone
  • 8 łyżek ksylitolu
  • garść uprażonych migdałów do posypania
  1. Wiśnie bez pestek ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp 3 łyżkami ksylitolu. Opiekaj w temperaturze 180°C, aż odparuje większość wody i owoce się pokurczą. Przestudzone odstaw do zamrażalnika do mocnego schłodzenia.
  2. Skorupki jajek sparz wrzątkiem. Oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami ksylitolu na kogel-mogel.
  4. Białka ubij na sztywno, a pod koniec dodaj ostatnią łyżkę ksylitolu.
  5. Śmietankę ubij na sztywno.
  6. Połącz i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Masę schłódź w maszynie do lodów. Jeśli nie dysponujemy specjalnym urządzeniem, schładzamy w zamrażalniku co jakiś czas mieszając ją dokładnie.
Lody wiśniowe
Lody wiśniowe słodzone ksylitolem

W wiśniowym sadzie 2015Akcja lodowa 2015

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Zostaw komentarz