SZPINAK LUB LEBIODA Z JAJKIEM

To danie babcia mojego wujka Waldka przygotowywała używając zamiast szpinaku lebiodę. Kiedyś był to bardzo popularny i często wykorzystywany w kuchni produkt. Lebioda wielu osobom kojarzy się z biedą, głodem i niedostatkiem. Podczas rozmów z przesiedleńcami często spotkałam się z określeniem – jedzenie Sybiraków.

Lebioda czyli komosa biała jest popularnym jednorocznym chwastem, rosnącym na każdej działce i łące. Dawniej na przednówku była bardzo często wykorzystywana w kuchni. Młode liście zawierają sporo białka i są jadalne. Należy uważać na pędy, nasiona oraz starsze liście, które są trujące.

Przepis przygotowałam do szóstego numeru magazynu KOCIOŁ (klik), jest uzupełnieniem kolejnej opowieści przesiedleńczej.

SKŁADNIKI:

  • 500 g liści świeżego szpinaku lub lebiody
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • masło do smażenia
  1. Szpinak opłucz i osącz na sicie.
  2. Na patelni rozpuść masło i wrzuć szpinak. Duś aż liście zmiękną i odparuje nadmiar wody.
  3. Dodaj roztarty z solą czosnek oraz śmietanę.
  4. Po chwili wbij jajka, wymieszaj i dopraw solą. Smaż do ścięcia białka.
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

Zostaw komentarz