ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CEBULĄ I KIEŁBASĄ

Taka zapiekanka ziemniaczana przygotowywana była w moim domu bardzo często – to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Możecie przygotować ją jako danie obiadowe lub bardziej pożywną kolację. Idealnie będzie smakować podana z ogórkiem kiszonym lub małosolnym. Świetnym towarzystwem będzie też kwaśne mleko czy kefir.  Możecie zrobić też chłodnik na ich bazie: trochę koperku i szczypiorku, dwa – trzy ogórki. Taki mocno schłodzony chłodnik i nasza ukochana zapiekanka.

Nie kombinujcie z dodatkami, bo słyszałam nieraz, że ktoś próbował podrasować ten przepis dodając jeszcze “coś”. Tutaj jest to niepotrzebne, niewskazane, powiem więcej – zabronione. Idealnie przenikające się smaki cebuli, kiełbasy i ziemniaków, są wszystkim co potrzeba. Koniecznie musicie spróbować, bo taka zapiekanka ziemniaczana może swoim smakiem konkurować z niejedną niesamowicie wykwintną potrawą. 

SKŁADNIKI:
(składniki na 3-4 porcje)

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 3-4 cebule
  • 4 pętka kiełbasy (ok. 40 dkg)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obierz, młode oskrob i opłucz, cebulę obierz, a następnie pokrój w plastry. Kiełbasę również pokrój w plastry. Każdy ze składników włóż do osobnej miseczki.
  2. W naczyniu do zapiekania (musi być z pokrywką) układaj warstwami: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy, 1/2 cebuli, 1/3 ziemniaków, a następnie pozostałą kiełbasę, cebulę i ziemniaki.
  3. Podczas układania cebulę oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Wierzch również oprósz przyprawami.
  4. Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdź czy ziemniaki są gotowe.

Zapiekanka świetnie komponuje się z kiszonymi ogórkami. Jak pisałam wyżej dobrze będzie do niej pasowało zsiadłe mleko lub kefir czy chłodnik przygotowany na ich bazie. Danie możesz podać zarówno na obiad jak i na kolację.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana

To my! Młode kartofelki

Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

2 komentarze

Zostaw komentarz