BIGOS Z CUKINII

Bigos z cukinii

Jedno z moich ulubionych cukiniowych dań. Bigos z cukinii zwany również leczem z cukinii – zwał jak zwał. To kwintesencja letnich smaków. Smak dzieciństwa, do którego uwielbiam wracać.

W naszym rodzinnym domu cukinia w sezonie jadana była bardzo często. Taka przyniesiona z przydomowego ogródka przerabiana była przez mamę na różne cuda. Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii, smażona cukinia czy właśnie taki bigos. Często wzbogacany był czymś w rodzaju “na winie”, czyli tym co się nawinęło w ogródku lub zalegało w spiżarce czy lodówce.

Mój przepis wylądował dzisiaj na stronie naszego Magazynu Kocioł i tutaj wielka prośba ode mnie i od całej redakcji Magazynu. Walczymy o pierwsze miejsce w plebiscycie Blog Day – za każdy głos będziemy niezwykle wdzięczni (kliknij aby glosować).

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1 spora cebula
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  1. Kiełbasę pokrój w plasterki lub większą kostkę. Wrzuć na dużą patelnię lub do rondla z grubym dnem i smaż na wolnym ogniu aby wysmażył się tłuszcz.
  2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek rozetrzyj lub drobno posiekaj. Dodaj do podsmażonej kiełbasy i smaż na wolnym ogniu, aby cebula się zeszkliła.
  3. Cukinię opłucz i pokrój w grube ćwierćplasterki. Dodaj do kiełbasy i oprósz solą. Smaż kilka minut co jakiś czas mieszając.
  4. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórek. Dodaj razem z koncentratem gdy cukinia zmięknie.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś około 15 minut na wolnym ogniu.
Bigos z cukinii
Bigos z cukinii
Print Friendly, PDF & Email

Zobacz także...

Jeden komentarz

  1. Leczo z cukinii. Idealna propozycja na upalne letnie obiady. Jak sobie przypominam, to takie leczo jadałem na placku ziemniaczanym. Zawsze po szkole robiła mi je mama. Chętnie przypomnę sobie ten smak! 🙂 Pozdrawiam!

Zostaw komentarz